Biografie Joke Tjalsma

Joke Tjalsma (1957) studeerde in 1983 af aan de toneelschool Maastricht. Zij geniet een grote bekendheid bij het Toneelpubliek. Als fulltime freelance actrice heeft zij vele rollen gespeeld bij verschillende toneelgezelschappen. Zij werkte veel samen met Johan Simons en Paul Koek bij het toenmalige Hollandia. Zij heeft aan veel producties meegewerkt bij het Onafhankelijk Toneel. Joke maakte samen met Tom de Ket en Dirk Groeneveld eigen theatervoorstellingen onder de naam Balieproducties.

Joke werkte o.a. samen met Suver Nuver, Alex d'Electric, Het Zuidelijk Toneel, Fima Rieks wetenschappelijke onderwerpen. Ze deed een aantal producties in het buitenland. Joke regisseert en geeft af en toe les op toneelscholen. Ze speelt regelmatig samen met Beppie Melissen bij Theatergroep Carver. 

In 2010 werkt Joke samen met het Noord Nederlands Toneel; voor haar rol van hoerenmadam in de voorstelling Elf Minuten wordt ze genomineerd voor de Columbina. In 2010 en 2011 speelt Joke met Carver in '2010 STEEDS MEER MENSEN VIEREN HUN VERJAARDAG NIET' en vanaf maart 2011 was zij te zien in de gespeelde fictieve documentaire 'Uittocht' van Firma Rieks Swarte.

Daarnaast heeft ze de nodige speelfilmervaring: 'de Dream', 'De Vuurtoren', 'Nynke', 'De gelukkige huisvrouw', ' De langste reis 'Van Pieter Verhoeff',  'Wild Romance' van Jean van de Velde, 'Sportman van de Eeuw' van Mischa Alexander en ze is regelmatig op tv te zien. Ze speelde vaste rollen in de tv-series 'Het Pleidooi', 'Begraven', 'De Daltons' en 'Hertenkamp'. Ook speelde zij mee in het met de Nipkov-bekroonde semi reality documentaire van Arjan Ederveen '30 minuten'. Tevens speelt Joke een rol in de jeugdserie van de KRO 'SIEN. En speelde zij samen met Freek de Jonge 'Kerst van een clown en de serie 'Kortgehouden'. In 2009 is de film 'Iep' uitgekomen, een film van Rita Horst waarin Joke met Huub Stapel een hoofdrol voor haar rekening neemt. December 2011 zal de film 'Eileen' te zien zijn bij de VPRO, regie Hanro Smitsman. Joke vervult de rol van de moeder van een Nederlandse bij de FARC. 

telefoon 020 7371475
email info@bvgool.nl