Biografie Ruut Weissman

Theaterregisseur en artistiek leider

1955  geboren in Amsterdam

1976  begint na een professionele theater- en muziekopleiding zijn artistieke loopbaan als cabaretier, pianist / componist in het programma 'Ik, ik en nog 'r eens ik' met Frans Halsema.

1986 - 2001 artistiek leider van Akademie voor Kleinkunst in Amsterdam

2001 - heden artistiek leider van Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, (een fusie van de Toneelschool Amsterdam (1874) en de Akademie voor Kleinkunst (1960), theaterfaculteit van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

1986 - heden docent binnen zijn eigen school en gastdocent bij collega-theateropleidingen, conservatoria, theater- en muziekgezelschappen in binnen- en buitenland.

1990 - heden regisseur van o.a. de muziektheaterproducties Toon, Here There and Everywhere, Tip Top, Het Verschil, Ren Lenny Ren, Heerlijk duurt het langst, Verdi è Morto, Foxtrot, Marlène en Les Cédrats de Sicile (Festival Avignon voor Théâtre National de Chaillot Paris), de montagevoorstellingen 50 jaar de la Mar, 50 jaar COC in Carré, ITS Festival, Hollandse Nieuwe, Gala van het Nederlands Theater.*
Werkte en werkt als regisseur voor de muziektheater- en kleinkunstproducties van en met o.a. Acda & de Munnik, De Vliegende Panters, Paul de Leeuw, Raoul Heertje, Jenny Arean, Jiskefet, Jasperina de Jong, Willeke Alberti, Karin Bloemen, Carice van Houten, Louis van Dijk, Kees Prins, Het Nederlands Kamerkoor, Five Easy Pieces, Lenette van Dongen, Mathilde Santing, Ellen ten Damme, Droog Brood, Nynke Laverman, Daniel Samkalden, Daniel Arends, Jan Jaap van der Wal en Wende Snijders

1995 publiceert Akademie voor Kleinkunst 1995

1997 televisiefilm Tip Top

1999 Samen over de drempel, NPS met o.a. Ramses Shaffy en Huub van der Lubbe

2004 publiceert het boek De kunst van het bedriegen

2007 en 2009 regisseert Oudejaarsshow Jan Jaap van der Wal (VARA)

2008 - Hoofdpersoon in documentaire De Kunst van het Bedriegen (VARA)
- antagonist in de IDTV en NPS documentaire Wende Snijders - De Wereld beweegt van Roel van Dalen, Nederlands Filmfestival 2008.

 2011   *ontwikkelt en regisseert de eenmalige voorstelling Liever geen oorlog op 4 mei in Carré t.b.v. Theater na de Dam, met George Groot, Daniel Samkalden, Jenny Arean, Lucretia van der Vloot, Remko Vrijdag, Paul de Leeuw, Rutger de Bekker en studenten van de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie. 

En verder werkte en werkt Ruut mee aan talloze tv- en radioprogramma's, CD-opnames, publicaties en heeft zitting in verschillende culturele adviescommissies en stichtingbesturen.

 

telefoon 020 7371475
email info@bvgool.nl